חדשותספורטכלכלהחינוךתרבותחברהוידאופורום
מי אנחנומי אנחנו???כתבו לנוהודעותהודעותניחומיםניחומיםהלוחהלוחדע-עירךדע-עירךמ.ט.י.מ.ט.י.לוח שנהלוח שנה  searchחיפוש

עכשיו 28 יוני 2025, 14:36

פורום נעול נושא זה נעול, אינך יכול לערוך הודעות או לבצע תגובות עתידיות.  [ 6 הודעות ] 

Bookmark and Share

מחבר הודעה
 נושא ההודעה: סיפור הרופא מאירלנד יליד העיר משנת 1917
הודעהפורסם: 11 מאי 2006, 00:58 
מנהל
מנהל
סמל אישי של המשתמש

סיפור הרופא מאירלנד בן 89 יליד העיר עכו

תמונה

את התייר מאירלנד פגשנו במקרה,בעת צילום כתבה על המלונית החדשה הנבנת בימים אלה במבנה בית המשפט הישן,
צמוד לשער היבשה (חוף הסוסים) , התייר הנראה צעיר וחיוני לגילו, נכנס למקום עם חיוך מלא הערצה ושאל באנגלית
מה הולך להבנות כאן ? הפועלים הפנו אותו ליזם- איליה מורני, מהכפר מעיליה שעמד ופיקח על עבודת הפועלים במקום.

לאחר שקבל הסבר קצר, התחיל לתאר לנו את המבנה לפרטיו ופתאום הסתבר לנו שהקשיש החייכן, למד בילדותו בעכו במקום זה,
ששמש בזמנו כבית ספר ממשלתי, בתקופת המנדט הבריטי ולאחריו הוקם במקום, בית המשפט הישן וכיום מוסב לשמש כמלונית לתיירים.

התחלנו לתחקר אותו ולהלן סיפורו לפניכם :

סיפור מעניין על איש מיוחד בשם A. L. YASHRUTI עבדול לטיפ ישורטי, רופא מנתח כרורגי בן 89 שנולד בעיר עכו
בשנת 1917 בשלהי מלחמת העולם הראשונה סוף התקופה העותומנית ואת ילדותו עבר בעיר עכו בשליטת המנדט הבריטי .

בשנת 1922 התחיל את לימודיו בבית בספר היסודי "טרא סנטה " שמקומו היה בחאן אל פראנג' שם למד עד שנת 1926
בשנה זו עבר ללמוד לביה"ס הממשלתי "פורקה" שפרושו בערבית= קבוצה , היה ידוע לו שמקום זה שמש כבסיס הקדמי החפ"ק
(חולית פיקוד קדמית) של המפקדה העליונה הטורקית ששלטה בעכו.

בית הספר "פורקה" היה בדיוק באותו מקום, שבו מוקם בית המשפט בעיר העתיקה ופעל מתחילת שנות ה- 50 ועד שנת 1995

בבית ספר זה למד עד כתה עשירית (כתה י') ואז נשלח ללימודים גבוהים ב"אמריקן יוניברסיטי" בבירות שבלבנון .

לאחר סיום לימודי הרפואה בא לארץ לביקור ובין השנים 1942-1945 היה אססיטנט בבי"ח בחיפה, ליד בת גלים, מקום מושבו של ביה"ח רמב"ם כיום.

המשיך לספר שנולד למשפחה ערבית מוסלמית בת 10 נפשות ומזכרונותיו מהעיר באותם ימים , היתה עיירת דייגים קטנה ושקטה
העיר מנתה להערכתו פחות מ- 10,000 תושבים כ- 15% ממנה היו נוצרים והיתר מוסלמים
בבית הספר ובעיר לא היו הבדלים בין העדות , החגים נחגגו יחד וכולם הכירו את כולם.

לאחר מכן, לקח אותנו לסיור במקום והראה לנו את מיקום הכיתות ומבנה ביה"ס , נדהמנו מהבהירות המחשבתית שלו
ומהזכרון הטוב לפרטי פרטים ...הלוואי עלינו בגילו.
בסוף הראיון השאיר בידי את כרטיס הביקור שלו ומסתבר שהאדם הזה היה רופא בכיר ומרצה בכרורגיה במיטב האונברסיטאות בחו"ל

הרופא הישיש יליד עכו מסר לנו בסיום שבכל ביקוריו הרבים בארץ הוא לן באופן קבוע במלון חוף התמרים בעכו
כדי להמצא בסמוך לעיר הולדתו עכו, הוא ממשיך ומספר על- 300 ימי לינה במלון זה .
היום לאחר הידיעה על המלונית החדשה המוקמת במקום, הוא מחכה לפתיחה כדי ללון שם בביקוריו הבאים, בסמוך לעיר העתיקה
שם בילה בילדותו בעכו, העיר אותה לא ישכח לעולם.

נערך לאחרונה על ידי בני כלפון בתאריך 14 מאי 2006, 23:10, נערך 2 פעמים בסך הכל.

דווח על הודעה זו
חזור למעלה
 פרופיל אישי  
 נושא ההודעה:
הודעהפורסם: 11 מאי 2006, 08:23 
עכונט כדרך חיים
סמל אישי של המשתמש

מאוד נהניתי לקרוא על תושב העיר שהתגלה לצוות עכו נט בצילומים שלהם ושיש לנו סיפור עם אדם שמכיר את העיר משנים רבות לפני כן במקרה זה מדובר על הרופא בן ה 89.
כן ירבו סיפורים כאלב שיביאו פן נוסף לעיר שלנו. כל הכבוד בני על כתבה מעניינת ותמשיך בעבודה הטובה.

שחר גרף

דווח על הודעה זו
חזור למעלה
 פרופיל אישי  
 נושא ההודעה: אהבתי לקרא...מעניין איך נראתה עכו בזמנו...
הודעהפורסם: 14 מאי 2006, 00:34 
עכונט כדרך חיים

אהבתי לקרא...מעניין איך נראתה עכו בזמנו...
במידה ויש בידיו תמונות שלו ושל העיר באותם ימים
בכדי שנוכל להתרשם ...
אי אפשר לנוע קדימה לעתיד ....ללא הישענות על יופי העבר ...
הייתי שמח להיפגש איתו....חתיכת היסטוריה....
סיפור יפה.... :wink:

דווח על הודעה זו
חזור למעלה
 פרופיל אישי  
 נושא ההודעה: בני-הרופא-צורי
הודעהפורסם: 14 מאי 2006, 06:30 
עכונט כדרך חיים
סמל אישי של המשתמש

בני ,אכן המידע מעניין ומרתק וחידש לי שהיה במקום בית ספר, נוסף לבית הספר היותר ידוע טרה סנטה. תודה

-הרופא מתגלה כאן כאוהב עכו ובעל ידע ממקור ראשון על תולדות העיר עכו.

אוסיף מידע על הפן היהודי.

-צורי אברהם יחד עם משפחות ספרדיות נוספות כמחרז ונתח חיו בעיר במשך מאות שנים. את הבת שמחה צורי ראיינתי בביתה בקרית מוצקין בה משמש אחיינה, חיים כראש העיר מוצלח.
היא מספרת על חיים שלווים לצד הערבים ועל מורה מקסים בשם מיוחס שלימד אותם לא רק תכנים לימודיים אלא גם חכמת חיים.
דבריה אצלי בקלטת וכשאקלידם אפרסמם כאן.

דווח על הודעה זו
חזור למעלה
 פרופיל אישי  
 נושא ההודעה: הראיון
הודעהפורסם: 14 מאי 2006, 12:22 
עכונט כדרך חיים
סמל אישי של המשתמש

ראיון עם שמחה צורי, אשה בת 95 ילידת עכו 1911

הראיון התקיים בשנת 2005 בקריית מוצקין,
בביתה של הגברת שמחה צורי בת אברהם, מוכתאר היהודים
בעכו של שנות ה20 במאה ה-20.
נולדה: בשנת 1911
בעיר: עכו.
הלידה בבית, בידי מילדת ערביה.
עברה לחיפה- ב1930 בשל נישואיה.
עבדה: בבית חרושת נור בעכו עד גיל 18.
בעכו: האח יעקוב צורי ורעיתו נפטרו וקבורים בעכו, אח נוסף יצחק נפטר
וקבור בעכו, אשתו תלח"א בבית אבות בעכו

רוב ילדי יצחק צורי גרים בעכו . מדבריה:אחים שלי יצחק, משה ,אהרון ותשע אחיות לא כולן חיות. שנפטרו יפה ,רחל,
חיות-מרגלית, בת שבע , שושנה, צפורה בכפר אתא, אהרון גר משה במוצקין אבל נפטר, יעקוב נפטר ,היה גר במוצקין עבד
בתחנת הדלק שלו בעכו, יצחק בתחנה השניה ביציאה מנהריה, אבא שלי נקרא אברהם חיים צור , נפטר ב1967, קבור פה
בצור שלום. גם אמא פה. אבא עזב את עכו כשהמלחמה נגמרה ב1936. אבל האחים שלי משה ויעקב נשארו לעבוד
בתחנה. יעקב נשאר לגור בעכו. הייתי נשואה ליצחק בן נסים. אברהם האבא שלי דוד של ראש העיר. הילדים של יצחק
צורי גרים בעכו. יצחק היה בעלי וגם היה לי אח בשם יצחק. יצחק האח בן אברהם , אשתו והילדים בעכו, יצחק האח קבור בעכו
אשתו חיה בעכו,בבית אבות. שמות ילדי האח יצחק--- אברהם היה בעכו עכשיו בכרמיאל, שלמה כולם בעכו רבקה, סימה ,
עדינה דני כולם בעכו. הם עובדים בתחנה. אבא שלו נפטר והוא נהג מונית. שלמה במאפיה בעכו בשוק של עוגות
ליד אגד, לא בעיר העתיקה.
נולדתי ב- 1911 בעכו , בבית לא היה בית חולים, מילדת ערביה האבא אברהם חיים והאמא רבקה שניהם קבורים בצור שלום.
למדתי בבית ספר של נזירים, למדתי ערבית ואחר כך מורה מצויין מיוחס, מורה לעברית. בית הספר היה ליד החומה, הבית
שלנו בעיר העתיקה, עכשיו יש שם דירה גדולה נתנו לעיריה. אני זוכרת ממש בעתיקה איפה שהיה ים, חאן אל עומדאן .
אבא היה מוכתאר של עכו קודם היה סבא כשסבא מת הוא היה מוכתאר.
אבא שלי היה מוציא האסירים מהכלא, בשבתות היו הולכים לבית הכנסת. הבית היה פתוח גם אצל הסבא. הסבא נפטר ב1936 .
הילדים שלי---נסים צורי, רבקה, דנה ,אברהם, מאיר , מירי, חמש . נסים גר בזכרון עכשיו פנסיה מנהל בית ספר לא בנק,
רבקה ,עקרת בית גרה נוה שאנן חיפה, אברהם ברעננה מנהל מאיר חברת חשמל עכשיו בפנסיה גר מירי גרה בחדרה
לא רואה עכשיו לא עובדת. כשנפטרה גיסתי אשת יעקב אחי ביקרתי בעכו יעקב ואשתו קבורים בעכו. אשתו נקראה אברהם ,האבא בצור
שלום לעומת יעקב ואשתו קבור בעכו, משה בצור שלום קבור מי שנשאר בעכו רק ילדי אחי יצחק .
משנת 1911 גרתי בעכו עד שהתחתנתי בגיל 19 עד שנת 1930. החתונה בחיפה עשינו בבית מיד אחרי החתונה גרנו בחיפה
בשכונת הדר הכרמל, 7 שנים כאן הוא נפטר בשנת 1969. נשארתי בחיפה הילדים אמרו יותר טוב לעבור למוצקין.
עכשיו לא גרים כאן אבל חיים ראש העיר כאן .
בעלי עבד בחיפה הדר הכרמל הסבא משה דרויש וגם האבא בהתחלה היה רפד והספות שהכין נמצאים במקדש הבהאים
הקרובה הצעירה יותר:"ראיתי הספות אמא שלי אחות של יצחק צורי בעלה של שמחה וראש העיר הוא בן דודי גרה בקרית חיים ".
מורה דרומי אני זוכרת לא עבדתי רק בבית חרושת נור. ויצמן היה בעל הבית והוא דיבר עם אבא שלי. עבדתי שם עד גיל 18
היתה שביתה בנור המנהל מגריל היה גר לא זוכרת. היו שני אחים ויצמן הבן דוקטור.
רוב העובדים היו ערבים . אסתר מיקושובסקי לא זוכרת.
הקרובה:}" הם, אריה ולאה נאור, היו יחד עם בעלי היא סופרת ומשוררת אני חברה שלה אני אגיד לה ללאה נאור אני יספר לה היום "

כן הרבה יהודים עזבו ב1929
לונה ,יפה ,רחל ,אסתר האחיות שלי נפטרו .
מרגלית בת שבע חיות כאן במוצקין. יש קשר למשפחה בעכו . אשתו של יצחק מרים בבית אבות. אברהם גר בכרמיאל, דני נהג מונית,
עדינה עברה לביאליק , הרוב בעכו.
אם אני בעכו אראה לך הבית שלנו, עכשיו הרסו את הבית שלנו .
אבא, אברהם היה מאוד מכובד היה חבר של יצחק בן צבי. היה גם חזן בית כנסת, במקור מיוגוסלביה. אני מדברת רק ערבית
ועברית ידעתי ספניולית אבל שכחתי. נסים הוא גם הסבא של משה צורי, בעלי ואני בני דודים.

נסים ביתן אתר-עכותור
0545301012

דווח על הודעה זו
חזור למעלה
 פרופיל אישי  
 נושא ההודעה:
הודעהפורסם: 14 מאי 2006, 18:03 
מנהל
מנהל
סמל אישי של המשתמש

NISIM כתב:
בית הספר היה ליד החומה

ניסים, אתה שם לב לכך שגב' צורי הנכבדה גם היא מציינת את העובדה
שהיא למדה בבית הספר ליד החומה, זהו אותו בית הספר עליו מדבר
הרופא הקשיש מאירלנד יליד עכו שנולד 6 שנים אחרי הגב' היקרה שמחה
צורי אותה ראיינת .
היה מעניין להפגיש את שניהם ביחד לשיחת נוסטלגיה על הימים ההם
ויש לי מידע על עוד אדם ערבי נוצרי יליד עכו , בגיל די דומה לשניהם
בשם אירני ווג'יהה והיום תושב תרשיחה
אולי נוכל לארגן מפגש משותף לילידי עכו מתחילת המאה שעברה בני שלושת
הדתות מוסלמי ,יהודיה ונוצרי
לצלם את המפגש המרגש בסרטון וידיו לעכו נט
זה יכול להיות מפגש הסטורי ונוסטלגי חד פעמי
מה דעתך ?

דווח על הודעה זו
חזור למעלה
 פרופיל אישי  
הצג הודעות החל מה:  מיין לפי  
פורום נעול נושא זה נעול, אינך יכול לערוך הודעות או לבצע תגובות עתידיות.  [ 6 הודעות ] 

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו 17 אורחים

אתה לא יכול לכתוב נושאים חדשים בפורום זה
אתה לא יכול להגיב לנושאים קיימים בפורום זה
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך בפורום זה
אתה לא יכול למחוק את הודעותיך בפורום זה

חפש: