בשנת 1799 , הציע נפוליאון מעכו , להקים מדינה יהודית
כך כמעט קמה מדינת היהודים זאב ענר (יליד תל אביב, 1933) עוסק יותר מחמישים שנה בהיסטוריה של ארץ ישראל; הוא ערך ושידר בקול ישראל את התוכנית "מחפשים את המטמון" ואת תוכנית הסיפורים * עם איזו דמות מההיסטוריה של ארץ ישראל היית רוצה להיפגש?
הייתי רוצה לפגוש את יוסף בן מתתיהו, ההיסטוריון של המרד הגדול ברומאים. רבים נהגו לכנות אותו בוגד משום שנכנע לרומאים, אך מאותן סיבות ממש אני רואה בו גיבור. אלמלא הוא וספריו, היה המרד הגדול נשאר לוט בערפל, כמו מרד בר כוכבא, שלא קם לו כותב. הייתי משוחח איתו על חלקם של הקנאים בחורבנה של הארץ.
* מהי התעלומה המעניינת ביותר שעליה אתה כותב בספרך?
את התעלומה המסקרנת ביותר הכתרתי בספר כך: "מדוע לא קמה מדינת ישראל בשנת 1799". באותה שנה כבש נפוליאון את ארץ ישראל והגיע עד עכו. ב-20 באפריל פנה באיגרת נרגשת לעם היהודי (זוהי הכרזת העצמאות הראשונה שלנו בעת המודרנית) והציע בה הקמת מדינה יהודית. אילו לא נכשל מסעו של נפוליאון בעכו, ייתכן שהמדינה היתה קמה 150 שנה קודם.
* מהי התקופה שהכי מרתקת אותך בתולדות ארץ ישראל?
התקופה שריתקה, ומרתקת אותי גם עתה, החלה בעליית חסידי הגאון ר' אליהו (הגר"א) בראשית המאה ה-19, וסופה במושבות הראשונות. שפע החומר הכתוב הופך שנים אלה למופלאות ונפלאות, והאישים שפעלו בהן, הידועים והלא-ידועים, מספקים סיפורים מרתקים ומלאי חיים על ארץ ישראל.
* מהו אתר העתיקות האהוב עליך בישראל ולמה?
אני מאוהב בבית שערים; קסם שורה על המקום הזה, ולא רק בגלל ר' יהודה הנשיא חותם המשנה, שהתגורר שם. מערות הקבורה המפוארות בבית שערים מספרות לנו על ארץ ישראל אחרת, לא נודעת, ומוסיפות תפאורה הולמת לכתוב במשנה. וכדאי גם שנזכור תעלומה: מקומה של בית שערים, תחנה בנדודי הסנהדרין, היה עלום עד שנות ה-20 של המאה הקודמת.
* עם מי אתה הכי אוהב לטייל בארץ ישראל?
אהבתי לטייל עם מורי ורבי, פרופ' זאב וילנאי מנוחתו עדן, גדול מורי הדרך מאז ועד עתה. הוא היה ידען מדהים, בפרטי פרטים על המקורות, האישים והאירועים, מהם עסיסיים ביותר, שאותם הציע למטיילים בכישרון ובפתוס רב. בשנים שעוד הייתי בעצמי מדריך טיולים, ניסיתי לחקות אותו, אם כי לא בהצלחה.
* ממי היית מבקש לקרוא את הספר?
הייתי שמח אילו קרא אותו דן חמיצר. במשך 15 שנים היינו שותפים ועבדנו יחד בהגשת "אוצרות ארץ ישראל" לקהלים גדולים. אף שנפרדנו לפני שמונה שנים, אני מרגיש קרוב אליו ומעריך את טעמו.
* מי אתה מצטער שלא יוכל לקרוא את הספר?
מצער אותי שהחוקר יוסף ברסלבי ז"ל, מורי לידיעת הארץ בסמינר למורים, לא יקרא את הספר. בשיעוריו המרתקים גרם לכך שבחרתי במסלול של לימודי ארץ ישראל, והתווה את דרכי למשך יותר מ-50 שנה.
* לו היית מחבר היום אוטוביוגרפיה, כיצד היא הייתה נפתחת?
"צריף העץ מכוסה גג הפח, בשולי התחנה המרכזית הישנה בתל אביב, שבו נולדתי בשנת 1933, קיים עד היום. אבי, עגלון חרוץ, החזיק שתי פרדות באורווה שהיתה צמודה לצריף. אמי, בוהמיינית באופיה, על אף שגדלה בבית דתי בעיירה קטנה באוקראינה, התעניינה בשירה ובספרות, אך בעיקר בחינוך הילדים. בזכותה הלכתי ללמוד בסמינר למורים..."
כתבה בעיתון הארץ