|
חברי הנוער העובד והלומד הקימו בעכו קיבוץ עירוני המתמחה בחינוך 15/11/2005: - המהדורה המודפסת של הארץ -מאת אלי אשכנזי
חברי הקיבוץ העירוני, שלשום בעכו. "היום ההגשמה היא בתוך החברה הישראלית, בתחום החינוך" "זה הודו שלי", ניסה להסביר איתי אורן, בן 24, את החלטתו לעבור ולגור בעכו עם חבריו לקיבוץ העירוני החדש. מסלול החיים שהוא בחר לעצמו בהחלט שונה בהשוואה לבני גילו הישראלים. אורן, כמו 30 צעירים נוספים בגילאים 24-23, הם בוגרי תנועת הנוער העובד והלומד שלדבריהם החליטו להקדיש את חייהם לתרומה לחברה. שלשום הכריזו הצעירים על הקמת "קיבוץ המחנכים העירוני עכו".
"נקיים חיי חברה עשירים, תרבותיים ועצמאיים, על פי העקרון - כל אחד כפי יכולתו ולכל אחד, על פי צרכיו. החיים יתבססו על שוויון ערך האדם, ערבות הדדית ושותפות. גם השותפות עם הקהילה תהווה את אחד מיסודות חיינו, דרך פרויקטים חינוכיים שניזום ונבצע", אמרו.
היום פועלות כבר כמה קומונות חינוכיות, חלקן עירוניות וחלקן במקום מושבם של קיבוצים שהוקמו בשנות ה-80 ולא הצליחו להתרחב. לדברי אורי מתוקי, מרכז קיבוץ בעכו, "יש היום כבר מאות חברים שנמצאים במסלול החיים הזה. אני, לדוגמה, חי באשבל, סמוך לסכנין, כבר עשר שנים וזה לכל החיים. שהייתי בן 22 אמרו לי שאני תמים ונאיבי, אחר כך אמרו לי זאת כשהייתי בן 25 ועכשיו אני בן 30 ועדיין מאמין ברעיון. באשבל יש לי כבר משפחה עם ילדים".
באשבל יש היום 60 מחנכים. בנוסף, חיות באשבל גם קבוצות מתחנכות בבית הנוער - פנימייה לנוער בסיכון. חברי אשבל מפעילים מגוון פרויקטים חינוכיים ברחבי הארץ והם עומדים בקשר חינוכי יומיומי עם כ-3,000 בני נוער. מלבד הפנימייה, הם מפעילים מרכז לקיום משותף יהודי-ערבי ומרכז סמינרים.
חברי הקבוצה בעכו יפעלו, לדבריהם, בקרב כל המגזרים שנמצאים בגליל המערבי - יהודים, ערבים, חברי קיבוצים ודרוזים. הקיבוץ החינוכי, על שתי צורות ההתיישבות שלו, בעיר או מחוצה לה, הוא ניסיון נוסף ליצור דגם חדש לרעיון הקיבוצי. קדמו לכך הקיבוצים העירוניים שקמו לפני קרוב ל-20 שנה: "ראשית" (הוקם בשנות ה-70) ו"בית ישראל" בירושלים, "מגוון" בשדרות ו"תמוז" בבית שמש.
הרעיון המרכזי של הקיבוץ העירוני הוא קיום מסגרת קהילתית שיתופית בעיר. כתוצאה מכך, המשותף לדגמי הקיבוצים האלה הוא הרצון להיות מעורבים במקום שבו הם גרים, לקיים קומונה שיתופית ללא אמצעי ייצור ועם יחסי גומלין הדוקים בין החברים. בשנת 2000 קמו במגדל העמק שתי קבוצות שיתופיות חדשות - "בוסתן" ותשרי" - הפועלות, כהגדרתן, כ"משק עבודה חינוכי".
"כל הרעיון הוא לא להיות בועה מנותקת. אנחנו חלק מהעיר", אומר מתוקי. לדבריו, אם בעבר הגשמה בשביל בוגר תנועת נוער היתה חיים בקיבוץ, היום ההגשמה היא בתוך החברה הישראלית, בתחום החינוך, כשהשאיפה היא להיות כוח חלוץ".
ראש העיר עכו, שמעון לנקרי, ועובדיו, שחיבקו שלשום את הצעירים, לא חסכו בשבחים לקבוצה שהגיעה לעיר. אריה פישביין, מנכ"ל האגודה למען החייל, שתרמה את מבניה למען הפרויקט, אף הצביע על טבלת הליגה הלאומית בכדורגל כסימן לדברים הטובים שעוברים על העיר. עכו מובילה את הטבלה.
"החברה הישראלית היא חברה במשבר שמחפשת דרך, המחנכים הצעירים האלה הם מתווי הדרך", סבור לנקרי. יואל מרשק, ראש האגף למשימות לאומיות בתנועה הקיבוצית, מגדיר את המכנה המשותף של קומונות שנות ה-2000 ב"משימתיות ושותפות". "מי שלא מאמין בשותפות שיגיד תודה ולהתראות". לדבריו, לא צריך להיות ספקנים לגבי דגמי הקיבוצים החדשים. "כל פעם אומרים שלא מדובר עדיין במחזור חיים. אבל 'תמוז' בבית שמש ו'מגוון' בשדרות קיימים כבר כמעט 20 שנה".
ישראל בן-עזרא, עוזר ראש העיר עכו, משווה את הצעירים לחלוצים. "הם עובדים ושרים. הם באו אלינו מתוך רצון להיות תושבים לצמיתות. הם ישפיעו על הנוער, שלא יעזוב את העיר".