|
ראיון לעכונט של ראש העיר שמעון לנקרי
אדוני ראש העיר שמעון לנקרי, תושבים רבים מפרגנים לך ולכל הצוות שלך, על ההשקעה הרבה ועל העזרה שניתנה לתושבים הרבים שהיו במצוקת המלחמה בעכו ובכל זאת יש מספר שאלות לאור מה שעברנו בעכו .
האם היית מאמין לפני כחודש שבעכו יפלו טילים אשר יגרמו לנזקים קשים בנפש וברכוש? ראשית, ברצוני להשתתף בצער המשפחות אשר איבדו את יקיריהן במלחמה. בעכו מספר האבידות הגדול ביותר שספגה עיר. מדובר בשני חיילים, אשר נהרגו במהלך הלחימה בלבנון ובשישה אזרחים אשר נהרגו ממטחי הקטיושות. בהזדמנות זו ברצוני לאחל לכל הפצועים אזרחים וחיילים כאחד החלמה מהירה. שנית, באשר לשאלתך, לדעתי איש במדינת ישראל לא האמין שהמלחמה תימשך זמן כה רב. אנו בודאי לא חשבנו שבמידה ותיפתח מלחמה מצפון נאלץ להיכנס למקלטים ולספוג מטחי טילים, אך בכל מקרה נערכנו לכך. כל המקלטים הציבוריים בעיר סודרו זה מכבר, הם נצבעו בצורה נאה ותוקנו טרם המלחמה. לפני כחודשיים ערכנו בעיר תרגיל מל"ח (משק לשעת חירום) והציון שקיבלה העירייה בתרגיל היה 100- מצוין. אנו היינו ערוכים למלחמה מהבחינות הקשורות לנו, כרשות מקומית, אך באשר למוכנות התושבים, המלחמה תפסה אותנו לא מוכנים. המקלטים הפרטיים, בבתים המשותפים, אשר אמורים להיות מוכנים בכל עת היו במצב רע מאוד ורובם שימשו את התושבים כמחסנים! אני יכול להבין את התושבים שהפכו את המקלטים למעין מחסנים, הרי בעכו לא נפלו טילים מקום המדינה, אך היה צריך לדאוג לכך שהמקלטים יהיו מוכנים במינימום הבסיסי לשהייה זמנית ולצערי, זה לא היה המצב. החלטתי, לפנים משורת הדין ועל-אף שאין זה מאחריותה של העירייה, לקחת על עצמי את הטיפול ב- 700 המקלטים הפרטיים, לסייע לתושבים בפינוי המקלטים, לדאוג לחשמל ומים ולציידם במאווררים, מזרונים ומשחקים לילדים. במקביל דאגנו לפעילויות במקלטים, וזאת בשיתוף רשת המתנ"סים בעיר ובארגון עובדיה המסורים של העירייה. מילה חמה לי על עובדי ומנהלי העירייה. בעוד שביישובים שכנים הוצאו צווי ריתוק לעובדים, והתושבים בחלק מהמקרים נותרו ללא שירות וללא מענה, כאן בעכו, עובדי העירייה עבדו ברציפות, מהיום הראשון של הלחימה ועשו הכול על-מנת להקל על התושבים בתקופה הקשה. על כך אני מוקיר את העובדים ועל כך קיבלנו עשרות רבות של מכתבי תודה מתושבים.
האם קיבלנו מספיק סיוע מהממשלה לניהול מצב המלחמה בעכו ? הסיוע הכספי לעירייה בזמן המלחמה התקבל מהשר רוני בראון, ממשרד הפנים, אך רוב הסיוע הגיע מאנשים פרטיים, ארגונים, עמותות וחברות. אין ספק שהמלחמה חשפה את פניה היפים של ישראל- במלחמה מצאתי כי האמרה: "כל ישראל ערבים זה לזה" אינה ריקה מתוכן. רשימת המסייעים רבה וארוכה: הקרן לידידות, הסוכנות היהודית, קרן סקט"א רש"י, בנק הפועלים, ארגון לתת, ארגון IFA אשר בראשו גל לוסקי ועוד רבים וטובים אשר קצרה היריעה מלפרט את כולם. אני מקווה ומצפה שהמדינה תושיט יד לעיר ותסייע לנו לתמוך בתושבים, גם ביום שאחרי. הסיוע שניתן אינו מספיק ואני מאמין שהוא יורחב.
מה העירייה השקיעה במלחמה הזאת? כפי שציינתי, עובדי העירייה השקיעו רבות בשיקום מקלטים פרטיים, במתן חבילות מזון לתושבים נזקקים, בהפעלות, במתן משחקים במקלטים, מזרונים, מאווררים ועוד. בזמן המלחמה נכנסו לעבודה במתכונת חירום ולפיכך כל התפקידים שונו והוסוו למתן פתרונות לחירום. מעבר לעבודת החירום דאגנו להמשך העבודות השוטפות, במידת האפשר. המשכנו לעסוק בגינון, שיפצנו את הכביש בשכונת בן-גוריון, עקרנו עשביה פורעת ושמרנו על ניקיון העיר. כמו כן טיפלנו בתושבים שהיו בחרדה, טיפלנו בקשישים וזקנים, הוצאנו כ- 8000 תושבים לטיולים ונופש וכן ליווינו את המשפחות השכולות בכל מבוקשם.
מה אתה חושב על התנהגות הציבור העכואי בזמן מלחמה? התנהגות תושבי העיר ראויה לשבח. תושבי עכו התמודדו בצורה ראויה להערכה. רבים מהתושבים נשארו בעיר ונאלצו לשהות שעות רבות במקלטים ובבתים. שהייה ממושכת מתישה ומעייפת, התושבים נאלצו להתמודד עם הקושי והמתח של בניהם ובני משפחותיהם והם אכן עשו זאת באחריות מעוררת הערכה.
איך זה שאחרי כל כך הרבה מאמץ והצלחה שלך ושל כל הצוות בעכו, יש ביקורת על אותם תושבים כוחניים שידעו תמיד איפה יש חלוקת הטבות וטיולים לעומת הציבור הרחב שלא תמיד ידע על אותם הטבות ואיך אותם כוחניים שניצלו את ההטבות שחולקו, אחרי כן התנהגו בצורה לא תרבותית במקומות האירוח מחוץ לעכו? אינני מתכוון להתייחס לשוליים שבשוליים. רוב התושבים התנהגו כנדרש. את הפינויים והטיולים אשר אירגנו למעל 8000 תושבים, ארגנו בהתאם לפניות שניתנו במוקד ובהתאם למצב המשפחות אשר נפגעו, מי במישרין ומי בעקיפין מנפילת הטילים. תמיד ימצא אדם שייתן ביקורת ויציע הצעות לפעול אחרת, אך החוכמה הגדולה היא לעשות ולא לייעץ ובמלחמה עשייה מרובה היא זו שאפיינה את עובדי העירייה.
מה דעתך על העמדות של העכואים, ח"כ זכור ואיש התקשורת זוהיר בהלול וההפגנה של מפלגת חד"ש בעכו בזמן המלחמה? אינני מבקר אותם על אמונתם, איש באמנותו יחיה. אני התרשמתי כי גם ח"כ זכור וגם מר בהלול תומכים בחיים של דו-קיום, שלום ואחווה. לדעתי, בעיר עכו שהיא עיר מעורבת עלינו לנסות ולהדגיש את הדומה, את המוסכם ולא את השונה. באשר להפגנה, הרי שלא הייתה הפגנה, מדובר בקומץ אנשים שניסו להביע את עמדתם בעיתוי לא מתאים ובמקום הלא נכון. אני יודע כי רוב רובם של התושבים בעיר יודעים כי החיים המשותפים בעכו מורכבים אך עם זאת מלאי תקווה ואופטימיות באשר ליכולת שלנו לגשר על פערים ערכיים ותרבותיים ולהצליח לחיות בשכנות ובהדדיות למרות הכול וזו גדולתנו. אני סבור שהקשר היהודי ערבי לא נפגע, אלא להיפך, שמעתי על לא מעט חברויות שנרקמו במקלטים ועל תושבים אשר סייעו ללא כל קשר למוצאם ורכשו לעצמם ידידים חדשים מהסקטור האחר.
האם יהיו מסקנות אחרי המלחמה הזאת להתאמת העורף העכואי למלחמות הבאות במידה ויהיו, על פיקוח תחזוקת המקלטים ועל תוכנית אוורור תושבי עכו במרכז הארץ ועוד? בימים אלו אנו עורכים סיכומים פנימיים בעירייה על-מנת לבחון לעומק את פעילותנו ולהכין נוהל חירום אשר יתאים לנו ויהא ערוך ומוכן במידה ונזדקק לו, לא עלינו, בעתיד. בימים אלו אני וראשי הרשויות באזור שותפים לישיבות רבות אשר בהם אנו מעלים את הצעותינו ותפיסותינו לגבי התנהלות המדינה בכל הקשור לעורף וביניהם הנושאים שציינת.
איך עוברים עכשיו לשגרת החיים בעכו ? המעבר לשגרה אינו קל, בייחוד לאלו אשר המלחמה הותירה בליבם צלקות, מי פיזיות ומי נפשיות. חשוב לציין כי אנו עדיין קשובים להנחיות פיקוד העורף ונשמעים להן. בימים אלו אנו עסוקים בהכנת מערכת החינוך לפתיחת שנת הלימודים, בסיום ההיערכות לפסטיבל עכו, אשר יערך באוקטובר ובעיקר בדרישה עיקשת מהממשלה לתת יד ומענה לתושבים ולבעלי העסקים הקטנים שנפגעו מהמצב. אני תקווה כי החזרה לשגרת החיים בעכו תהא מהירה והעסקים יתאוששו במהירה מהמצב.
מה הייתה רוצה להוסיף לסיום הראיון הזה ? לסיום , אני יודע כי בעירנו יש משפחות אשר מצבם לעולם לא יחזור להיות כמות שהיה. אותן משפחות שאיבדו את יקיריהן או שבני משפחותיהם נפצעו במלחמה ישאו על גבם את זכר המלחמה הזו לעד. להם אני מבטיח כי אהיה תמיד לצידם ואסייע להם בכל שיבקשו. בשמי ובשם תושבי העיר אני רוצה לחבק ולחזק אותם ולאחל להם שלא ידעו עוד צער.