איש עשיר אחד היה בעליהם של 19 סוסים. כשנפטר, מצאו צוואה שהשאיר ובא נאמר: "אני מוריש חצי מן הסוסים שלי לבני, רבע למקדש הכפר, וחמישית למשרתי הנאמן, אבקש למלא את צוואתי כלשונה." זקני הכפר שברו את הראש. איך אפשר לחלק 19 סוסים לחצי? מה, יהרגו סוס ויחצו אותו לשניים? ישבו וחשבו ימים רבים ולבסוף החליטו לשאול בעצתו של חכם גדול המתגורר בכפר הסמוך.
כעבור מספר ימים הגיע החכם הגדול מן הכפר הסמוך, רכוב על סוסו המפואר. רצו כולם לקראתו, עזרו לו לרדת מסוסו והובילו אותו לזקני הכפר. לאחר שהקשיב לדבריהם, והבין את הבעייתיות של התרגיל החשבוני, אמר להם האיש החכם שיש לו פתרון, "שימו לב כיצד אני עושה זאת" אמר להם.
החכם העמיד בשורה את 19 הסוסים של הנפטר, אחר כך ניגש אל סוסו והעמידו גם כן בשורה יחד עם שאר הסוסים. עכשיו בשורה עמדו 20 סוסים.
אח"כ חילק את השורה לשניים ונתן עשרה סוסים לבנו של הנפטר. בזאת מילא את צוואת החצי. עכשיו לרבע: רבע מעשרים זה חמישה סוסים, הוא הוציא מהשורה חמישה סוסים ונתן אותם לאחראי על המקדש של הכפר. כעת נשארו חמישה סוסים. "כמה זה חמישית מעשרים סוסים?" שאל החכם. זקני הכפר ענו: "ארבעה". החכם לקח ארבעה סוסים מתוך החמישה שנותרו, ומסר אותם למשרתו הנאמן של הנפטר. 10 סוסים לבן, 5 סוסים למקדש ו-4 סוסים למשרת. ביחד, בדיוק 19 הסוסים שהוריש הנפטר. מי שנשאר עומד על מקומו היה סוסו המפואר של החכם מהכפר הסמוך. שאלו זקני הכפר את החכם הגדול "איך בכמה דקות הצלחת לפתור בעיה שאנחנו לא הגענו לפתרונה ימים?" ענה להם החכם : "בכל מקרה של בעיה, קושי, תסבוכת או בכל מצב שבו אתם מצפים לקבל משהו, לפני כן עליכם לתת משהו משלכם. אם תעשו זאת, לא רק שתקבלו את שלכם בחזרה, אלא גם תפתרו את בעייתכם ותצאו עם 'עודף' ".
_________________ שחר גרף
|