הצטרף: 04 מרץ 2005, 01:00 הודעות: 18964 מיקום: אתר אישי ציבורי של אלברט לוי
|
"שמעון לנקרי, עכו חזרה לשמש דוגמה לדו-קיום?" שמעון לנקרי. "השקענו לא מעט בעיר העתיקה ובקרב האוכלוסייה הערבית בעכו, בעיקר בחינוך. נגמרו הימים שילדים ילמדו בצריפים כמו סרדינים" ראש עיריית עכו שמעון לנקרי נשמע מאוד אופטימי בסוף השבוע. מבחינתו יש לא מעט סיבות המאפשרות לו להרגיש טוב. יום כיפור האחרון עבר בשקט מוחלט ולא נרשם אירוע אחד של הפרת סדר, מערכת היחסים בין היהודים לערבים טובה והדבר מתבטא במספר המבקרים בעיר בשבתות ובימי חג. בנוסף, פסטיבל עכו נפתח היום ולפי קצב מכירת הכרטיסים המארגנים מצפים למבקרים רבים שיגיעו לעיר בארבעת ימי הפסטיבל.
- שמעון לנקרי, פסטיבל עכו לתיאטרון אחר מתקיים זו השנה ה-31, ויש הטוענים כי בנוסף לחשיבותו האמנותית הוא הפך להיות מדד לדו-קיום ולמערכת היחסים בין יהודים לערבים בעיר.
"פסטיבל עכו הוא לא מדד אלא מותג, ובימים הקרובים אנו מצפים ליותר מ-200 אלף מבקרים ואני לא מגזים. עיריית עכו דאגה במשך 31 שנים לשמור על אותנטיות בפסטיבל, והשקעה גדולה מאוד מצד העירייה ומשרד התרבות גרמה לאנשים להגיע בהמוניהם כל שנה. הם פשוט לא מוותרים על הפסטיבל וזה לא תלוי במצב רוח כזה או אחר".
- אבל היו שנים שהפסטיבל בוטל בשל מערכת יחסים מתוחה בין יהודים לערבים בעיר.
"באוקטובר 2000 בוטל הפסטיבל כי בעיר העתיקה היו מהומות וזה היה בלתי אפשרי לקיים אותו. ביום כיפור לפני שנתיים ובעקבות האירועים המצערים שהיו אז, הפסטיבל לא בוטל אלא נדחה לדצמבר והוא אכן התקיים אם כי במתכונת יותר מצומצמת".
- למה אתה בטוח שמה שהיה לפני שנתיים כבר מאחורינו ועכו מספיק בטוחה?
"מה שהיה לפני שנתיים היה טראומה לכולנו, אבל מי שמגיע לעכו בימים אלה מרגיש שהעיר בטוחה מאוד, שוקקת ופורחת בכל התחומים. גם הרשות המקומית מבחינת היכולת הכספית נמצאת במצב הכי טוב שהיתה בו זה שנים ארוכות, ההגירה השלילית נעצרה לחלוטין ועכו מושכת היום הרבה תושבים כולל מהשכבות החזקות. גם בבחירות האחרונות הציבור בעכו הן הערבי והן היהודי אמר את דברו בצורה די ברורה, שהוא רוצה לחזק את הגורמים המתונים ולחיות ביחד, יהודים וערבים".
- זה נכון שבעכו הושקעו כספים, אבל זה בעיקר מתמיכה ממשלתית. כידוע ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון נתן חסות לעכו וכך עשה גם אהוד אולמרט.
"זה נכון שהממשלה השקיעה המון בעכו אבל ברור שאין מדובר בהשקעה עיוורת, זה היה בשיטה של מ'צינג. בנוסף היו הרבה משקיעים מהמגזר הפרטי או השלישי. נזכיר את שטראוס ודנקנר ואחרים. ואנו רואים תוצאות. מחיר הנדל"ן בעכו רק עולה, אחוז משלמי הארנונה מגיע לכ-90, ומדד השכירים בעכו עלה בחמש השנים האחרונות מ-4,400 לכ-7,000 שקל, זה אומר שרמת החיים בעיר עלתה אצל כולם".
- אתה מסכים לטענה שההשקעה הגדולה בעכו באה כדי להציל את העיר ולא לאבד אותה לטובת הערבים בעקבות ההגירה השלילית של היהודים לכרמיאל ולנהריה?
"זה לא נכון. אחוז הערבים בעכו הוא כ-28 וזה לא השתנה בשנים האחרונות. מה שקרה זה שעכו במשך שנים סבלה מהזנחה והיה צורך בהשקעה כדי להביא אוכלוסיות חזקות לעיר, ולכן היה צורך להשקיע בכל התחומים החל מתשתיות ועד לחינוך ותיירות. אנחנו השקענו גם לא מעט בעיר העתיקה ובקרב האוכלוסייה הערבית בעכו בעיקר בתחום החינוך. נגמרו הימים שילדים בעכו ילמדו בצריפים כמו סרדינים. בית ספר התיכון הערבי זכה בשנה שעברה בפרס ארצי של רשת אורט וזה מצביע על ההצלחה הגדולה. בנוסף, התיירים הרבים ששוטפים את העיר מבלים לרוב גם בעיר העתיקה שהיא אטרקציה תיירותית עולמית. ומי שבודק מגלה שבעיר העתיקה לא גר אף יהודי אחד, ולכן הטענה שאנו מנסים לשנות את פני העיר העתיקה ולהוציא את האוכלוסייה הערבית היא אמירה חסרת אחריות".
- אבל יש הטוענים נגדך שפעלת לייהד את העיר ולאפשר לגורמים שונים מהנוף המוכר בעיר להגיע לעכו.
"אלה אמירות שיוצאות מצד גורמים פוליטיים אינטרסנטיים. אם הכוונה לישיבת ההסדר אז הישיבה היתה לפני שנבחרתי, ואני חוזר ואומר שאני תומך בהבאתן של אוכלוסיות חזקות לעיר כי זה תורם לכולם. פעם עכו היתה מקום לא בטוח שלא כדאי להשקיע בו וכל זה השתנה בתוך תקופה קצרה יחסית של כמה שנים כתוצאה מהשקעה נכונה".
- האם משמעות חיזוק העיר היא גם הריסת החוף באמצעות תוכניות נדל"ן, כמו התוכנית שנחשפה לאחרונה שמאיימת על החוף הדרומי של עכו?
"למי שלא יודע, ב-2006 זכיתי באות הגלובוס הירוק מצד ארגונים ירוקים ובעבר הייתי גם פעיל בחברה להגנת הטבע, וכולם יודעים על המלחמה שניהלתי לניקוי נחל נעמן וסגירת מפעל פרוטרום שהיה אחד המפעלים המזהמים באזור, ולכן לא צריכים ללמד אותי מה זה ירוק. לעכו יש שני חופים ובחוף הצפוני יש טיילת, אולי אחת היפות בארץ, בהשקעה של 50 מיליון שקל. באזור הדרומי יש רצועת חוף לא מפותחת והגשנו לוועדת המייעצת למועצה הארצית לתכנון ובנייה שתי תוכניות, האחת הכין המינהל והשנייה משרד הפנים, ובוועדה יושבים כל הגורמים הרלוונטיים, כולל הירוקים, ונמתין להחלטות. התוכניות רק יפתחו את רצועת החוף שסובלת מהזנחה זה שנים ארוכות".
- אם מדברים על נדל"ן, אז אתה גם נלחם בבית החולים מזרע לחולי נפש?
"אני לא נלחם בבית החולים, להפך, אני בעד שבית החולים יישאר בתחום העיר עכו כי זה חשוב מכל הבחינות, גם כמקום תעסוקה וגם כמקור לארנונה, אבל בית החולים שמורכב בעיקר מצריפים בנוי על שטח של 160 דונם בסמוך לחוף וזו רצועה חשובה מאוד. אנו בתוכנית המתאר החדשה הצענו משבצת אחרת בתוך העיר עכו במטרה לבנות בית חולים חדש ובית החולים מסכים לכך. אחרי החגים נשב יחד עם נציגי משרד הבריאות והאוצר ואנו מקווים שנגיע להסדר לבניית בית חולים חדש". http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/S ... ntrassID=0